"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. május 23., szombat

~ EPERZSELÉ KOCKA ~















A gumisüti nálunk mindig betalál. Legyen színes-csíkos vagy kakaós, teljesen mindegy. Szereti mindenki. Alig tudják kivárni, míg az utolsó réteg is megdermed a tetején. Ott tülekednek a hűtő előtt és rázogatják a tepsit, hogy elég dermedt-e már... Türelmetlen egy banda, az biztos. Aztán jövök én, és megkegyelmezek nekik. Felvágom. Szem felcsillan, villa megcsörren és egyből tűnik a tepsi tartalma. Szóval finom. Olyan tipikus gyerek csemege. Az eperrel pedig üde és zamatos. Jön az eper-szezon, szerintem érdemes megkóstolni!


 Hozzávalók: 70 dkg eper, 1 vödrös tejföl, 4 csomag vaníliás cukor, 4 zacskó zselatin, 1 citrom leve, ízlés szerint porcukor.


Az epret megmossuk, lecsumázzuk, majd bot-mixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a citrom levét és ízlés szerint porcukrot. Érdemes egy kicsit édesebbre készíteni, mert dermedés után veszít az édességéből. Kimérjük, és legyen az összmennyisége 800 ml. Ha kell, egy kis vízzel egészítjük ki a pürét. Elfelezzük. Elkészítjük az első adag zselatint. Kimérünk 150 gr. vizet, elkeverjük benne az egyik tasak zselatint, majd felmelegítjük. Mikor kissé visszahűlt, az egyik fele eperpüréhez keverjük. A zselatinos epret egy kb. 15 X 25 cm-es tepsibe öntjük. Betesszük a hűtőbe dermedni. Közben elkészítjük a következő réteget, a fehéret. Kimérünk 400 gr. tejfölt, hozzákeverünk egy zacskó vaníliás cukrot és kb. 7-8 kanál porcukrot. Ismét készítünk egy zselatint és a tejfölhöz keverjük. Ezt a krémet a hűtőben megdermedt eperre öntjük. Mindkét fázist még egyszer elkészítjük és így lesz majd eper-tejföl-eper-tejföl rétegű "süteményünk". Nagyon fontos, hogy az alapanyagok szoba hőmérsékletűek legyenek és a rétegek közti dermedést mindig kivárjuk. Így lesz szép csíkos a zselénk. 1-2 órára behűtjük, majd kockákra felvágva tálaljuk az édességet. Hasonlóan készül mint a Gumisüti és a Kakaós változata, csak itt az eper a főszereplő...









5 megjegyzés:

  1. Nagyon elegáns az eper rétegekkel!

    VálaszTörlés
  2. Ajaj! :) Dübörög az eperszezon! :) Csodás!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Kriszti!

    Gyönyörű sütit és fotókat készítettél mint mindig.
    Áruld el kérlek, milyen késsel tudsz ilyen eszméletlen szabályos kockákat vágni?

    VálaszTörlés
  4. Hűha Kriszti, ez mérnöki precizitással készült, olyan ügyes vagy. :o) Csodaszép szeletek!

    VálaszTörlés